Workshops en Trainingen De Spelles

Op zoek naar een inspirerende workshop hoe je iedereen met plezier laat bewegen in de gymles? Of wil je weten hoe je bewegend leren simpel en effectief toepast in het onderwijs? Een workshop van Matthijs Jansen, oprichter en eigenaar van De Spelles is dan hetgeen wat je zoekt!

Matthijs is al ruim 10 jaar leerkracht in het basisonderwijs. Voordat hij in het onderwijs terecht kwam, was hij werkzaam als groepsleider in de jeugdzorg en heeft hij diverse sportopleidingen voltooid. De kracht van Matthijs is dat hij op een enthousiaste, simpele, maar inspirerende wijze aan leerkrachten, BSO-medewerkers en trainers zijn verhaal weet over te brengen.

Door zijn ervaring in de sportwereld, in de jeugdzorg en in het onderwijs weet Matthijs als geen ander wat er in de praktijk speelt en waar de behoefte ligt. Met sprekende verhalen en humor neemt hij de deelnemers mee en laat hij ze naar huis gaan boordevol ideeën en inspiratie om de volgende dag direct toe te passen.

Hij besloot het anders te doen!

Omdat Matthijs zag dat in de gymles te weinig kinderen bewogen, besloot hij zijn lessen anders vorm te geven. Hij wilde dat iedereen vanaf het eerste tot het laatste moment met originele gymspellen kon bewegen, betrokken was en daardoor plezier had tijdens het bewegen. Dit deed hij door in een hoog tempo warming-up spellen, groepsspellen en tikspellen aan te bieden. Daarin verwerkte hij allerlei spelelementen en cognitieve opdrachten. Tegelijkertijd werkte hij hiermee aan de algehele conditie en verbeterde hij de balans, de coördinatie en wendbaarheid van de kinderen.

Het AD en het Jeugdjournaal kwamen langs bij De Spelles

Kinderen werden enthousiast en vroegen wat er de volgende keer op het programma zou staan. Zijn gymlessen werden nu een succes. Omdat Matthijs zijn successen wilde delen, zette hij sinds 2016 op social media onder de naam De Spelles. Daarna ging het snel: meer mensen gingen De Spelles volgen, omdat zijn spellen een oplossing gaf aan een grote behoefte.

Je kunt het verhaal van Matthijs als volgt samenvatten: in het klein begonnen, maar het is inmiddels uitgegroeid tot hét platform waar je inspiratie vindt om met plezier te bewegen. Matthijs inspireert duizenden leerkrachten, BSO-medewerkers, buurtsportcoaches, trainers van sportverenigingen en zelfs bij bejaardengym worden zijn spellen gebruikt! Bovenal worden de kinderen waarmee hij werkt enthousiast. “Mijn kind vindt gym opeens het leukste vak. Dit heeft ze echt nog nooit gehad!”

Bewegend leren: de oefen- of spelvorm staat altijd in dienst van..

Matthijs bleef in een hoog tempo de spellen ontwikkelen en zijn data-base uitbreiden, maar inmiddels heeft hij ook een vertaalslag gemaakt hoe bewegen in en buiten de klas ingezet kan worden. Dit doet hij door zijn dag heel dynamisch in te richten en actieve werkvormen doelbewust in te zetten ten diensten van rekenen of taal.

Door zijn ervaringen in de jeugdzorg weet Matthijs hoe je door spel- en oefenvormen invloed kan uitoefenen op de sociale weerbaarheid van je groep. Dit heeft als doel dat er een positief leer- en werkklimaat ontstaat. Het gevolg is dat de groepen waarmee hij werkt ook tot betere resultaten komen.

Belangrijk is hier dat je het niet te groot en te moeilijk maakt: ‘Zorg ervoor dat de oefen- of spelvorm altijd in dienst staat van. Ik bedoel hiermee het leer- of maakwerk wat daarna op het programma staat. Een estafette gecombineerd met een schrijfopdracht of een tikspel en af is een som uitrekenen is geen bewegend leren. Een spel- of oefenvorm doen omdat je daarna gaat rekenen of een intensieve automatiseringsopdracht wel!‘ aldus Matthijs.

Ook gebruikt hij tijdens de dag beweegopdrachten, energizers en icebreakers om de kinderen te activeren. Matthijs ziet namelijk dat steeds meer kinderen een inactieve houding ontwikkelen en dat baart hem zorgen. Nu er steeds meer studies gedaan zijn over bewegen en hoe wij leren en Matthijs hier een goede invulling aan weet te geven, wil hij zijn kunde en ervaring blijven gebruiken om er echt wat aan doen. Met zijn groep, maar ook naar anderen.

Workshop voor de gymles of bewegend leren

Matthijs kan een workshop verzorgen over hoe je iedereen laat bewegen in de gymles of hoe je bewegend leren inzet in het dagelijkse onderwijs. Hij schuift zijn enthousiasme over bewegen niet onder stoelen of banken. Je wordt dan ook actief meegenomen, geïnspireerd en de volgende dag kun je met het geleerde direct aan de slag. In samenspraak bekijkt Matthijs hoe vaak en wanneer de workshop moet plaatsvinden en waar de behoefte ligt: het moet namelijk echt maatwerk zijn!

Workshop iedereen met plezier laten bewegen in de gymles

Tijdens de workshop hoe laat iedereen je iedereen met plezier bewegen in de gymles legt Matthijs uit hoe je dit doel bereikt. Welke processen spelen een rol voor, tijdens en na een gymles? Waar moet je rekening mee houden? Wat moet je als leerkracht wel of niet doen? Hoe bouw je een gymles op? Hoe bouw je dit uit over een bepaalde periode? Allemaal onderwerpen die de revue passeren.

Workshop gymles bewegend leren

Wat Matthijs vooral doet: hij koppelt hetgeen hij vertelt, altijd aan praktijkvoorbeelden! Dit doet hij met veel enthousiasme en een hoge betrokkenheid. Het draait uit op een actief leermoment waarbij iedereen de ontvangen inspiratie de volgende dag direct kan toepassen in zijn dagelijkse situatie.

Workshop Kom in beweging met De Spelles

Tijdens deze workshop vertelt en laat Matthijs zien hoe je bewegend leren inzet in het dagelijkse onderwijs wat bewegend leren echt is en waar bewegend leren vandaan komt. Ook geeft hij aan hoe je bewegend leren inzet in de dagelijkse praktijk. Wat werkt wel? Wat werkt niet? En vooral wat dit voor jullie in de praktijk betekent. En uiteraard laat hij zien hoe je dit toepast en welke spel- en oefenvormen geschikt zijn.

Workshop gymles bewegend leren

Bent u enthousiast en wilt u dat De Spelles bij u langskomt voor een workshop of advies? Neem dan vrijblijvend contact op voor een offerte via info@despelles.nl. Dan gaan we in gesprek en bespreken we de wensen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks inspiratie én een kortingscode voor een eBook naar keuze!