Groene Spelen – Coöperatief samenwerken in de gymles

In de gymles draait het, zeker wanneer het aankomt bij het spelen van spellen, op winnen en verliezen. Bij groene spelen is het juist van belang dat je samenwerkt. Groene spelen bestaan dan ook uit coöperatieve bewegingsvormen. In deze blog ‘Groene Spelen – Coöperatief samenwerken in de gymles‘ zal ik vertellen waar Groene Spelen vandaan komen, wanneer je ze gebruikt en welke bekende Groene Spelen er zijn.

Waar komen Groene Spelen vandaan?

Groene spelen is een vorm van beweegactiviteiten om de samenwerking te bevorderen. Dit kan zowel in de gymles, maar ook daarbuiten. De naam ‘groene spelen’ is afgeleid van spellen die in Amerika bekend stonden als ‘New Games’. De New Games zijn alternatieve spelvormen waarin geen prestatievergelijking voorkomt. Dit nieuwe gedachtengoed is de basis geworden bij de zoektocht naar nieuwe spellen en toepassingen in het bewegingsonderwijs.

Samenwerken is bij het spelen van Groene Spelen het sleutelwoord. Bij Groene Spelen wint er niemand, maar er verliest ook niemand. De nadruk van deze spel- en bewegingsvormen ligt op:
– deelname door alle deelnemers
– samenwerking en het bereiken van een gemeenschappelijk doel
– rekening houden met elkaar
– plezier beleven aan het samen uitvoeren

Uiteraard, winnen en verliezen hoort ook in een gymles en buitenles thuis. Daar leren we van. Al geeft het samenwerken een grote stimulans aan de groep. Daarom worden Groene Spelen vooral gespeeld aan het begin van het schooljaar of na een vakantie. De gedachte is dat je door het spelen van deze spellen je de onderlinge band versterkt door ze te laten samenwerken en op elkaar te vertrouwen. Dit komt omdat het doel alleen bereikt wordt wanneer iedereen meedoet en zijn bijdrage levert.

Welke voorbeelden van Groene Spelen zijn er?

Het meest bekende voorbeeld van groene spelen is het spel met de parachute / dansdoek. Het mooie is dat de spelparachute / dansboek multifunctioneel te gebruiken is. Verschillende voorbeelden van spellen die je kunt spelen met de spelparachute / dansdoek zijn?

Spelparachute 6 meter
  • Windkracht. Bij dit spel moeten de deelnemers de parachute laten wapperen of helemaal stil houden. De leerkracht bepaalt wat de windkracht is: bij windkracht 0 houden de deelnemers de parachute helemaal stil; bij windkracht 12 wapperen ze de parachute flink op een neer.
  • Wisselen. Bij dit spel moeten de deelnemers de parachute op en neer halen. De leerkracht geeft verschillende opdrachten. Bij een opdracht mag een deelnemer of meerderen wisselen van positie of onder de parachute doorlopen. Hierbij kun je denken aan: ‘rood’ is alle kinderen die bij een rood vlak staan lopen onder de parachute door.  
  • De bal. Bij dit spel moeten de deelnemers de bal of ballen op de parachute houden. Ondertussen geef je als spelleider allerlei opdrachten. Denk hierbij aan: alle kinderen die bij een groen vlak staan wisselen van plek. Of je draait met de hele groep naar links en weer naar rechts waarbij je het tempo opvoert. Wil je het echt moeilijk maken, dan kun je ze de bal laten vliegen door eerst de parachute omhoog te halen en dan snel naar beneden te trekken.
  • Tippietent. Bij dit spel laar je de parachute omhoog gaan en op het teken van de leerkracht wordt de parachute naar beneden getrokken. Tegelijkertijd trekken de deelnemers de parachute over zich heen, brengen het naar de grond en gaan aan de binnenkant op de parachute zitten. Zo ontstaan een mooie tent.
Mat-Verhuizen in de gymles - Website

Naast de parachute worden bij Groene Spelen ook dikke matten, elastieken, touwen of gymstokken gebruikt. Dit zijn vaak materialen die in een gymzaal te vinden zijn. Uitdagende Groene Spelen met een dikke mat zijn de dikke Mattenrace, Over the Wall, Up and Down en de Hunebed-race. Bij deze spellen werken de deelnemers met de grote mat door erover heen te gaan, op te tillen of te verplaatsen. Om het doel te behalen moeten de deelnemers samenwerken.

Stokken doorgeven 3.0 in de gymles (website)

Wanneer je allerlei oefenstokken / gymstokken in je gymzaal hebt, dan kun je deze ook goed gebruiken voor verschillende Groene Spelen. Een bekende vorm is het doorgeven van de stokken. Hierbij moeten de deelnemers op commando de stokken loslaten en de stok die vrijkomt weer vastpakken voordat deze valt. Hier zijn talloze variaties op te bedenken. Verder kun je de stokken ook gebruiken om over te lopen of te liggen zoals Hungry Hungry Hippos. Ook kun je de stokken inzetten bij het spel Stok-Trek-Battle of de estafette Stokkenrun. Hierbij is het de bedoeling dat de deelnemers over stokken heenlopen zonder de grond te raken.

Tip: wil je stoeien én dit combineren met samenwerken, dan is deze elastiek ideaal.

Waarom aan de slag gaan met Groene Spelen?

Door Groene Spelen doelbewust in te zetten in je lessen, werk je aan vertrouwen en het groepsgevoel. Dit zijn belangrijke kernwaarden om kinderen te leren. Een bekend citaat wat hierop sterk van toepassing is, is ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Met het gebruik van Groene Spelen maak je dit duidelijk. Daarom worden Groene Spelen ingezet aan het begin van het schooljaar en na een vakantie. Dit worden ook wel de Gouden Weken genoemd.

Wil je zelf ook aan de slag met Groene Spelen? Op de website van De Spelles vind je meer dan 50 originele Groene Spelen die je kunt gebruiken voor in de gymles. Alle video’s zijn voorzien van een spelvideo, zodat je direct ziet wat de bedoeling is van het spel. Ook kun je via De Spelles terecht voor als je spelmaterialen om aan de slag te gaan met Groene Spelen. Dit kan via SportSpel.Shop, de webshop en onderdeel van waar je snel en voor een mooie prijs je materialen bestelt.

Matthijs Jansen - Oprichter De Spelles

Matthijs Jansen is de oprichter van De Spelles. Hij weet al meerdere jaren zien hoe je iedereen met plezier laat bewegen. Zijn spelvideo’s werden via social media massaal gedeeld. Ook de landelijke media besteedde aandacht aan zijn concept. De kracht van zijn spellen is dat ze simpel, origineel en vooral enthousiasmerend werken. Juist in deze tijd waarin kinderen steeds inactiever worden, biedt De Spelles een uitkomst.

Matthijs Jansen - De Spelles

In korte tijd heeft Matthijs een eigen database van 500 originele spellen voor in de gymles. Een groot deel bundelde hij in verschillende eBooks. Hier zijn er nu al meer dan 3000 van verkocht. Daarnaast geeft Matthijs met regelmaat workshops in Nederland en België. Die worden steevast zeer goed beoordeeld. Verder heeft Matthijs een webshop met sport- en spelmaterialen voor de gymles. Dit doet Matthijs onder de naam van SportSpel.Shop. Zo biedt De Spelles een breed pakket aan spelideeën, geeft het advies en levert het de beste sport- en spelmaterialen voor een energieke gymles.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks inspiratie én een kortingscode voor een eBook naar keuze!