O Zo Snel Race

Je O-Zo-Snel-diploma halen in de gymles. Het kan met de O-Zo-Snel-race in de gymles! O zo snel is namelijk ontzettend snel, maar heeft wel last van koudwatervrees. Weet jij O-Zo-Snel te helpen en zo snel mogelijk de pakjes te bezorgen én droge voeten te houden? 

Beschrijving O-Zo-Snel-Race

Het algemene doel van het spel is dat je het pakje dat je meeneemt veilig aan de andere kant brengt. Degene die de meeste rondes voltooit, wint het spel.

Plaats de banken en de lange mat zo in het veld dat je zes vakken creëert en één lang vak. Per vak liggen verschillende materialen, welke allemaal een andere bedoeling hebben. 

Beschrijving per vak

In het eerste vak ligt een aantal hoepels met in elke hoepel een dobbelsteen. Iedere deelnemer rolt met de dobbelsteen. Gooit hij een drie of een zes, dan mag hij in één keer door naar het rechthoekige vak waar de hindernisbaan met stokken ligt. Hierdoor kun je sneller het parcours afleggen.

Gooit hij een één, twee, vier of een vijf, dan gaat hij door naar de zes bekertjes en gaat hij de bekertjes stapelen. De deelnemer oefent hiermee zijn fijne motoriek om in de toekomst de cadeautjes goed in te pakken. Heb je geen bekertjes, dan kun je dit onderdeel ook weglaten.

In het tweede vak liggen stevige potjes (kunnen ook pottenzakjes zijn) verspreid op een lange rij. Iedere deelnemer moet hier overheen lopen, zonder daarbij de grond te raken. Gebeurt dit wel, dan moet hij de route van dat vak weer opnieuw afleggen.

In het derde vak liggen houten blokjes verspreid in het vak op een rij. Ook hier loopt iedere deelnemer naar de andere kant, zonder dat hij de grond raakt.

In het rechthoekige ‘vak’ aangekomen, loopt iedere deelnemer naar de andere kant over de stokken die verspreid op een rij liggen. Je kunt dit beschouwen als een hindernisbaan voor paarden. De stokken mogen niet aangeraakt worden. Doe je dit wel, dan moet hij weer terug naar het begin van het hindernisbaan.

In het vierde vak liggen wederom blokjes verspreid op de grond waar de deelnemers overheen moeten lopen zonder daarbij de grond te raken.

In het vijfde pak liggen allemaal hoedjes dit tegen elkaar aan. Deze hoedjes symboliseren de pepernoten die op de grond liggen. Deze pepernoten mogen absoluut niet geraakt worden, want dat zou zonde zijn van al het werk. Raak je toch een pepernoot aan, dan moet je de route weer opnieuw afleggen.

In het zesde en laatste vak aangekomen, gaan de deelnemers in de hoepel staan. Daar mogen zij de ballen, die dienen als pakjes, in de schoorsteen proberen te gooien. De kasten dienen hier als schoorsteen. Dit kun je uiteraard ook vervangen door korfen. Wanneer je de bal in de schoorsteen hebt gegooid, pak je de bal en ga je weer naar vak één.

De deelnemer heeft nu een ronde afgelegd en heeft een punt verdiend. Daarna begin je aan een nieuwe ronde. Het spel duurt totdat de tijd om is. Hoe lang je het spel laat duren, kun je zelf bepalen.

Spelmaterialen voor O-Zo-Snel

Video O-Zo-Snel-race in de gymles

Deze video is vrijblijvend te bekijken op de website van De Spelles. Het kopiëren, delen, downloaden en gebruiken hiervan is niet toegestaan.

O-Zo-Snel-diploma

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks inspiratie én een kortingscode voor een eBook naar keuze!