Rekenreactie in de gymles

Rekenreactie in de gymles!

Een leuk spel spelen waarbij je rekenen en bewegen combineert? Bij dit spel moet je snel nadenken en reageren na de spontaan ontstane rekensom. En het mooie is dat je het overal kunt spelen, dat er veel variaties zijn en ook te gebruiken is als energizer!

Rekenreactie in de gymles!

Tijs: “Je moet bij dit spel supergoed en vooral snel nadenken!”

Je speelt dit spel in tweetallen. Vanaf de startpositie beweeg je naar elkaar toe via een beweegvorm die één van het tweetal mag bepalen, bijvoorbeeld springen of schaatsbewegingen. Wanneer ze in het midden zijn aangekomen, begint het spel.

De tweetallen houden de handen achter de rug. Na het aftellen van 3 naar 0 laten zij beiden hun vingers zien. Hoeveel vingers ze laten zien, bepalen ze zelf. De bedoeling van het spel is in de eerste variant dat de vingers zo snel mogelijk opgeteld worden. Degene die dit het snelste doet, wint!

Daarna vertrekken de tweetallen weer naar de startpositie via dezelfde wijze waarop ze naar het midden kwamen. Daar pakt de winnaar een hoedje en komen ze weer naar het midden via een andere beweegvorm. Degene die een hoedje meeneemt, legt deze in het midden neer.

Het uiteindelijke doel is dat er drie op een rij gemaakt wordt. Dit hoeft echter niet: er kan ook gekozen worden om enkel de hoedjes neer te leggen, om op deze wijze de score bij te houden.

Variaties

  • Varieer in de bewerkingen. Dit spel kan ook gespeeld worden door van de vingers een keersom te maken. Zo automatiseer je op een leuke wijze de tafels!
  • Speel dit spel in plaats van het bekende Steen Papier Schaar spel. Hierbij komen de deelnemers ook tot elkaar. Alleen nu mag degene die de rekensom goed uitrekent, door naar de overkant. De verliezer stapt uit het veld en wordt door zijn medespeler opgevolgd. Klik hier om de SPS-variant te zien, die je mooi kunt ombuigen naar de rekenvariant.

Het laatste nieuws ontvangen inclusief handige kortingscodes voor de eBooks? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Video

Deze video is vrijblijvend te bekijken op de website van De Spelles. Het kopiëren, delen, downloaden en gebruiken hiervan is niet toegestaan.