Yalp Memo Interactieve spelzone

Yalp Memo interactieve spelzone!

Tijdens onze vakantie in Raalte maakten wij tijdens het buiten spelen voor het eerst contact met de interactieve spelzone Yalp Memo. De Spelzone bestaat uit zeven spelpilaren op een ronde speelvloer. Op het interactieve speelvloer speel je allerlei spellen die je met de spelpilaren bedient. Denk hierbij aan spellen als memory, ren- of rekenspelletjes of echte quizvragen.

Hoe werkt het?

Je bedient de Yalp Memo door op de knop van de middelste spelpilaar van het speelveld te drukken. Hierna verschijnen in de ronde display een achttal pictogrammen. Elk teken correspondeert met een spel. Je maakt een keuze door op het display op een van de pictorammen te drukken. Na het maken van jouw keuze begint het spel.

Yalp Memo voor in De Spelles

Tijd voor de test! Mijn dochter drukte op de pictogram voor het memoryspel. Dit was echter wel een toevallige keuze, omdat de pictogrammen op het display ons niet direct helderheid gaf bij welk spel het hoorde. Na mijn instructie was het haar duidelijk. Het spelplezier begon! En dat is wel wat de Yalp Memo teweegbracht, spelplezier!

“Memory vind ik leuk!”

Mijn dochter van vier rende heen en weer op zoek naar de juiste dobbelstenen. Deze waren verscholen achter de gele vierkanten op de spelpilaren. Bij het vinden van dezelfde dobbelstenen verdwenen de twee gele vlakken. Anders veranderden de dobbelstenen weer in een gele vierkant. Na ongeveer één minuut hadden we alle dobbelstenen gevonden. Het was erg leuk om te zien dat ze enthousiast werd wanneer ze zich herinnerde waar de dobbelsteen verscholen was.

Kleurenrun

Naast het memory-spel speelden wij ook het kleurenspel. Hierbij kies je vooraf een kleur. Wanneer deze op een pilaar verschijnt, probeer je deze zo snel mogelijk aan te tikken. Dit was een stuk intensiever, omdat er ook een tijdsdruk op stond. Wanneer de kleur oplichtte op het scherm, brokkelde de kleur langzaam af totdat de kleur helemaal verdween. Als je voor die tijd bij het scherm aanraakte, kleurde bij een ander pilaar het scherm weer op.

Quest

Wat ook erg leuk was om te zien, was het Quest-spel. Bij dit spel hoorden de kinderen bij de middelste pilaar een vraag. Na de vraag kwamen bij de spelpilaren een meerkeuze-antwoord tevoorschijn. Omdat je vooraf kunt aangeven met hoeveel kinderen je het spel speelt en wie welke kleur heeft, tikt iedereen zijn gekleurde antwoord aan. Ik moet erbij zeggen dat dit spel eerder geschikt is voor de oudere kinderen.

Het Alfabet-spel

Bij het ABC-spel is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de letters van het alfabet in de juiste aanraakt. Hoe snel je dit doet, wordt geklokt. Degene met de snelste tijd wint het spel. Mijn dochter vond dit sowieso leuk om te doen, omdat ze geïnteresseerd is in letters. De tijd maakte voor haar dus niks uit.

Met de Yalp Memo kun je nu acht spellen spelen. Ik heb daarbij niet alle spellen geprobeerd, maar op de website van Yalp kun je een PDF downloaden waarop de acht spellen kort staan beschreven. Deze kun je hieronder downloaden.

Conclusie

Concluderend denk ik dat de Yalp Memo kinderen uitnodigt om te spelen. Je kunt kiezen uit afwisselende spellen, waarbij bij ieder spel een wedstrijdelement is toegevoegd. Ook wordt bewegen gecombineerd met een cognitief element. Door deze elementen worden de kinderen intrinsiek gemotiveerd en daagt het de kinderen uit om actief te gaan bewegen.