Spikeball, de nieuwe sensatie uit Amerika

Spikeball is een spel wat nog niet zo bekend is in Nederland. Echter, in Amerika is Spikeball al een tijdje een sensatie. Geïntroduceerd bij het Amerikaanse tv-programma Shark Tank, daarna ging het snel! Daarom een blog van De Spelles over ‘Spikeball, de nieuwe sensatie uit Amerika!’

Wat is spikeball?

Spikeball is een dynamisch terugslagspel die je twee tegen twee speelt. Je kunt het kort samenvatten als twee tegen twee volleyballen met een trampoline. Bij Spikeball is het de bedoeling dat je door middel van volleybal- en tennistechnieken de bal zo via de trampoline speelt, dat de bal de grond van de tegenstander belandt. Verder lijkt het qua afspraken op volleybal: na de service mag je met je medespeler maximaal drie keer de bal spelen, ieder gewonnen punt is één punt waard en bij de 21 punten heb je gewonnen.

Spikebal speel je twee tegen twee. Met een slagbeweging wordt de speelbal in de trampoline geslagen, naar de tegenstander toe. Zij retourneren de bal en moeten de bal weer in de trampoline spelen. Net als bij volleybal mag je overspelen om dichter bij de trampoline te komen, alleen de bal moet na de derde slag in de trampoline komen.

Het dynamische van dit spel is dat je na de service overal mag bewegen. Ook mag je de bal overal naartoe spelen. Het is een 360 graden spel, waardoor er geen grenzen zijn. Dat maakt dit spel zeer dynamisch. Vaak wordt Spikeball buiten op het gras of het strand gespeeld. Voordeel is dat je vrij kunt bewegen én kunt duiken naar een bal. En je bent lekker in de buitenlucht!

Video monteren en spelen van Spikeball
Spikeball in de gymles met voorbeelden 

Langzaamaan wint het spel ook in Nederland aan populariteit. Er worden zelf Nederlandse kampioenschappen gehouden. In het onderwijs zien steeds meer leerkrachten de dynamiek van het spel en spelen Spikeball in de gymles. Er is namelijk weinig voor nodig om dit spel te spelen: een hoepel met een strakgespannen net en een balletje, dat is alles. Daarnaast is een voordeel is dat het een intensief spel is met veel balcontacten, waardoor meer kinderen het spel kunnen spelen. Een nadeel is dat meer sets moet aanschaffen als je het met grotere groepen wilt spelen.

Onder het mom dat ‘ieder probleem een oplossing heeft’, heb ik Spikeball vertaald naar een spel wat iedereen in de gymles kan spelen. Ook heb je hier geen Spikeball-sets voor nodig, al blijft de trampoline toch iets magisch hebben. Daarnaast heb ik het zo opgebouwd dat je het spel al één tegen één kunt spelen, dus ook kleuters kunnen al beginnen met de eerste stappen van Spikeball.

In de workshops van De Spelles laat ik zien hoe je vanuit de basis van Hoepel-Bal in de gymles in stappen kunt komen tot Spikeball in de gymles. Nog steeds speel je twee tegen twee, maar dan met een hoepel en een lichte speelbal. In de video hieronder zie je hoe ze het spel bij een workshop in België spelen.

Wil je aan de slag met Spikeball, kijk dan op hun website voor meer informatie. Wil je aan de slag met Spikeball in de gymles? Dan kun je bij De Spelles terecht. Ook vind je daar een ander spel voor buiten: Rampshot!

Matthijs Jansen - Oprichter De Spelles

Matthijs Jansen is de oprichter van De Spelles. Hij weet al meerdere jaren zien hoe je iedereen met plezier laat bewegen. Zijn spelvideo’s werden via social media massaal gedeeld. Ook de landelijke media besteedde aandacht aan zijn concept. De kracht van zijn spellen is dat ze simpel, origineel en vooral enthousiasmerend werken. Juist in deze tijd waarin kinderen steeds inactiever worden, biedt De Spelles een uitkomst.

Matthijs Jansen - De Spelles

In korte tijd heeft Matthijs een eigen database van 500 originele spellen voor in de gymles. Een groot deel bundelde hij in verschillende eBooks. Hier zijn er nu al meer dan 3000 van verkocht. Daarnaast geeft Matthijs met regelmaat workshops in Nederland en België. Die worden steevast zeer goed beoordeeld. Verder heeft Matthijs een webshop met sport- en spelmaterialen voor de gymles. Dit doet Matthijs onder de naam van SportSpel.Shop. Zo biedt De Spelles een breed pakket aan spelideeën, geeft het advies en levert het de beste sport- en spelmaterialen voor een energieke gymles.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks inspiratie én een kortingscode voor een eBook naar keuze!