Spikebal in de gymles

Spikeball, de nieuwe sensatie uit Amerika

Spikeball is een spel wat nog niet zo bekend is in Nederland. In Amerika echter is Spikeball al een tijdje een sensatie. Geïntroduceerd bij het Amerikaanse tv-programma Shark Tank en toen is het snel gegaan. Langzaamaan wordt ook hier het spel opgepikt, vandaar dat De Spelles er aandacht aan besteed. Ik denk dat dit spel een grote toegevoegde waarde kan hebben in de gymles of daarbuiten. Er is namelijk weinig voor nodig om dit spel te spelen: een hoepel met een strakgespannen net en een balletje, dat is alles. Ook de ondergrond waarop je speelt, maakt niet uit; al denk ik dat bij een wat zachtere ondergrond iets meer kunt duiken naar de bal (mocht dat nodig zijn).Nu de vraag: wat is Spikeball? Bij Spikeball is het de bedoeling dat je d.m.v. volleybal- en tennistechnieken de bal zo via de trampoline speelt dat de tegenstander de bal niet meer kan spelen en de bal de grond belandt. Je speelt twee tegen twee en je mag na de service overal om de trampoline bewegen; er zijn geen grenzen. Verder lijkt het qua afspraken op volleybal: na de service mag je met je medespeler maximaal drie keer de bal spelen, ieder gewonnen punt is één punt waard en bij de 21 punten heb je gewonnen. Hieronder een video waarin je er een nog duidelijker beeld bij krijgt.

Mocht je denken: dit is voor mijn doelgroep te hoog gegrepen, dan kun je het volgende doen om het spel langzaamaan te introduceren. In een eerder geplaatste video van De Spelles heb ik het spel Hoepelbal-in-tweetallen geplaatst (zie hieronder de video). Met dit spel begin je eerst één tegen één, waarbij je simpelweg een hoepel gebruik die als trampoline dient. De deelnemers mogen de bal vangen en ermee lopen. Op die manier raken de deelnemers eraan gewend wat het speelveld is. Loopt het? Dan bouw je het uit naar twee tegen twee, waarbij nog steeds gevangen mag worden en er tussen de tweetallen mag worden overgespeeld. Om het verder uit te bouwen kun je een regel toevoegen dat er maximaal maar drie keer mag worden overgespeeld. Je leest het stiekem al een beetje: je speelt het spel Spikeball al bijna. De laatste stap om naar het echte spel over te stappen is de regel toevoegen dat er niet meer gevangen mag worden. Er moet dus met volleybal- en tennistechniek gespeeld worden. Lukt dit? Dan ben je klaar voor Spikeball!

Hoepelbal in tweetallen

Binnenkort zal ik een video plaatsen op site van De Spelles en ook op Facebook, Instagram en Twitter waarin ik met mijn groep dit spel zal spelen. Hieronder nog een gave video om te laten zien dat leuk en intensief dit spel kan zijn!

Veel spelplezier!