Spikebal in de gymles

Spikeball, de nieuwe sensatie uit Amerika

Spikeball is een spel wat nog niet zo bekend is in Nederland. In Amerika echter is Spikeball al een tijdje een sensatie. Geïntroduceerd bij het Amerikaanse tv-programma Shark Tank, daarna ging het snel!

Langzaamaan wordt ook hier het spel steeds bekender en kan het voor iedere leerkracht een grote toegevoegde waarde hebben in zijn gymles of daarbuiten. Er is namelijk weinig voor nodig om dit spel te spelen: een hoepel met een strakgespannen net en een balletje, dat is alles. Ook de ondergrond waarop je speelt, maakt niet uit.

“Het is een 360 graden spel, er zijn geen grenzen!”

Maar wat is Spikeball? Bij Spikeball is het de bedoeling dat je door middel van volleybal- en tennistechnieken de bal zo via de trampoline speelt dat de tegenstander de bal niet meer kan spelen en de bal de grond belandt. Je speelt twee tegen twee én je mag na de service overal om de trampoline bewegen; het is een 360 graden spel, er zijn geen grenzen!

Verder lijkt het qua afspraken op volleybal: na de service mag je met je medespeler maximaal drie keer de bal spelen, ieder gewonnen punt is één punt waard en bij de 21 punten heb je gewonnen. Hieronder een video waarin je in het Engels een korte uitleg krijgt.

Korte video-uitleg!

Mocht je denken: dit is voor mijn doelgroep te hoog gegrepen, dan kun je met een aantal stappen dit langzaam invoeren in jouw gymles of spelactiviteit. In de workshops van De Spelles vertel ik je er meer over!

Spikeball in de gymles