Padel spelles

Padel, de snelst groeiende sport van Nederland – Blog / review

Padel, de snelst groeiende sport van Nederland dat steeds populair wordt. Padel is een mix tussen tennis en squash, waarbij je ook de wanden mag gebruiken om de bal te spelen. Niet echt een spel waar je aan denkt bij De Spelles, maar toch is dit een review waard. Hier de ins & outs!

Eerst een stukje achtergrondinformatie: het gewone tennis kampt al tijden met een daling aan populariteit. De ledenaantallen op de verenigingen lopen al tijden terug en daarom zoeken sommige verenigingen een oplossing om deze negatieve tendens te keren. Een oplossing wat in het verlengde ligt van de tennissport is Padel. Deze sport is ontstaan in Mexico, maar al snel geïntroduceerd in Argentinië. Daar spelen nu ongeveer 1 miljoen mensen deze sport. Echter, In Spanje is Padel populairder dan ooit en is hét spel om te spelen. Het is zo populair dat Padel zelfs het gewone tennis is voorbijgestreefd en de tweede meest populaire sport van Spanje is!Ook in Nederland is Padel dus bezig met een opmars, maar hoe wordt het spel gespeeld. Zoals ik al aangaf, heeft Padel veel overeenkomsten met tennis en squash. Qua puntentelling komt het overeen met tennis. Tot zover nog geen verschil, naast dat je een racket nodig hebt om het spel te spelen. Het verschil in positieve zin zit vooral in het volgende: het Padel-speelveld is kleiner dan het gewone tennisveld én je mag wanden / hekken gebruiken om de bal te spelen. Om te beginnen speel je Padel twee tegen twee, de service moet onderhands gespeeld worden en na de stuit is het spel open. De bal mag de wanden raken en ook via de wand teruggespeeld worden, maar de bal mag het hekwerk niet raken voordat de bal het net over is gegaan. Daarnaast moet de bal eerst de grond raken voordat het de wand raakt. Dit zorgt ervoor dat de rally’s veel langer duren en de spelbeleving weer volledig terugkomt. Hieronder een kleine video om het één en ander te verduidelijken:

Nu spelen ongeveer 10.000 mensen Padel, maar de verwachting is dat dit aantal snel groeit. Dat komt vooral omdat Padel een sport is die snel te beoefenen is, langere rally’s oplevert en qua spelbeleving groter is dan het gewone tennis is. Ook een voordeel is dat je het speelveld qua ruimte kleiner is en dat je op een veld makkelijk meerdere velden kunt plaatsen. Mede daarom kiezen meer tennisverenigingen ervoor om tennisbanen ‘op te offeren’ voor een aantal Padel-banen. Ik begrijp, ook als actieve tennisser, bij het zien van de onderstaande video dat Padel zo in populariteit groeit: zo’n soort rally wil ik ook spelen! Het wachten is nu nog dat meer verenigingen de keuze durven te maken om te investeren in Padel.